ONZE ADVIEZEN

VOOR DE MEDIA OM VERDERE ESCALATIE TE VOORKOMEN:

  1. BEHANDEL NIET ALLES ALS EEN JA-NEE-DEBAT
    Verhalen verkopen meestal beter wanneer twee tegengestelde partijen tegenover elkaar worden gezet om het uit te vechten. Vaak resulteert dit in een ongenuanceerde en provocerende reflectie van de betreffende kwestie. Journalisten zouden niet alleen verslag moeten doen van een conflict; ze zouden het conflict ook vanuit nieuwe en bredere invalshoeken moeten bekijken en ruimte voor nuance moeten creëren.

  2. HET IS BELANGRIJK IETS IN DE CONTEXT TE PLAATSEN
    Zelfs de meest subtiele stereotypen kunnen stigmatiserend, generaliserend en dus polariserend werken. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn labels als 'de buitenlander', 'de boze witte man' of 'de Gutmensch'. Trek stigma's en generalisaties altijd in twijfel: zijn ze gegrond? Waar zijn ze op gebaseerd? En zijn ze eigenlijk geen onderdeel van een negatieve beeldvorming van een bepaalde 'andere'?

  3. GA NIET MEE IN DE HYPE
    Verslag doen van maatschappelijke spanningen is een grote verantwoordelijkheid van de media. De media moeten echter op hun hoede zijn dat hun gehypete en 'breaking' verhalen geen gratis reclame voor kleine polariserende groeperingen worden. Het is van essentieel belang om van tijd tot tijd een stap terug te doen om te voorkomen dat er nog meer olie op het vuur van polarisatie wordt gegooid.

  4. CONTROLEER JE INFORMATIE
    Speculaties en ongecontroleerde informatie kunnen schadelijk zijn, vooral in crisissituaties. Wanneer spanningen oplopen en mensen emotioneel zijn, nemen ze alle informatie die je plaatst voor lief aan. Zorg ervoor dat de informatie juist is.

  5. NEEM SOCIAL MEDIA MET EEN KORRELTJE ZOUT
    Social media gebruiken ter ondersteuning van je berichtgeving is niet hetzelfde als een interview en niet representatief voor wat een grote groep mensen denkt of voelt. Social media worden vaak gebruikt door een selecte groep van #HOBBYHATERS om het publieke debat te beïnvloeden. Dus pas daarvoor op.